Το περιβαλλοντικό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει το έργο ReWeee είναι η περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλείται από τα Απόβλητα Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ). Το πρόβλημα αυτό επιδεινώνεται από τη συνεχή ανάπτυξη της αγοράς και τη συντόμευση του κύκλου ζωής των προϊόντων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΗΗΕ), που έχει ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση της αντικατάστασης του εξοπλισμού, καθιστώντας τα ΑΗΗΕ το γρηγορότερα αυξανόμενο ρεύμα αποβλήτων στην ευρωπαϊκή αγορά. Εκτιμάται ότι περίπου το 65% του ΗΗΕ που διατίθεται στην ευρωπαϊκή αγορά σήμερα διαχωρίζεται από τα υπόλοιπα απορρίμματα των νοικοκυριών, αλλά περισσότερο από το μισό της ποσότητας αυτής αποτελεί πιθανώς αντικείμενο ακατάλληλης επεξεργασίας και παράνομων εξαγωγών. Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια πολύτιμων πόρων και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με στοιχεία του CWIT (Countering WEEE Illegal Trade summary report, 2015), υπολογίζεται ότι το 2012 μόλις το 1/3 της ποσότητας του ΗΗΕ που εκτιμάται ότι απορρίφθηκε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, διαχειρίστηκε μέσω εγκεκριμένων συστημάτων. Το υπόλοιπο κατέληξε σε άγνωστους αποδέκτες ή ακόμη και αν διαχωρίστηκε από τα υπόλοιπα απορρίμματα των νοικοκυριών, αποτελεί αντικείμενο μη ενδεδειγμένης επεξεργασίας ή εξαγωγής σε τρίτες χώρες, συχνά παράνομα.
Στην Ελλάδα το χρονικό διάστημα 2012-1015 συλλέχθησαν και ανακυκλώθηκαν περίπου 4 στις 10 συσκευές κατά μέσο όρο ανά έτος, ποσοστό ελαφρά αυξημένο σε σχέση με την Ευρώπη, παρόλα αυτά εξίσου χαμηλό. Ειδικότερα, οι ποσότητες του ΗΗΕ που διαχειρίστηκε η «Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ» κυμαίνονται από 37.000 τόνους το 2012 μέχρι 48.500 τόνους το 2015. Οι ποσότητες που διατέθηκαν στην αγορά τις αντίστοιχες χρονιές κυμαίνονται από 110.000 τόνοι το 2012 μέχρι 115.000 το 2015.
Η περιεκτικότητα των κατασκευαστικών μερών του ΗΗΕ σε επικίνδυνες ουσίες προκαλεί σοβαρούς κινδύνους όταν τα απόβλητα αυτά απορρίπτονται χωρίς πρώτα να απορρυπανθούν ή όταν δεν γίνεται ορθή επεξεργασία τους. Ακόμα όμως και όταν τα ΑΗΗΕ συλλέγονται χωριστά και ανακυκλώνονται, οι επικίνδυνες ουσίες αποτελούν πιθανό κίνδυνο για την υγεία ή το περιβάλλον στην περίπτωση που υφίστανται επεξεργασία με μη Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνολογίες (ΒΔΤ).